Leden Login

Uw hypotheekspecialist

  • Hypotheken
  • Verzekeringen
  • Overige financiële dienstverlening

Tarief hypotheekadvies voor starters

Vanaf €1495 euro

Tarief hypotheekadvies voor doorstromers

Vanaf €1995 euro

Spaarhypotheek

Nieuws 21 oktober 2015

Spaarhypotheek? Pas dan op voor hogere maandlasten!

Bij het afsluiten van een hypotheek betalen huizenkopers op dit moment bijna lachend de rentelasten. Deze rente was in 50 jaar namelijk nog nooit zo laag als nu. Maar wist je dat een lage hypotheekrente niet altijd gunstig uit hoeft te pakken? In augustus van dit jaar kwam Vereniging Eigen Huis (VEH) met een waarschuwing voor huiseigenaren met een spaarhypotheek. Zij kunnen er niet meer zo maar vanuit gaan dat een renteverlaging leidt tot lagere maandlasten. Sterker nog, deze kunnen zelfs hoger uitvallen. Hoe kan dat?

Bij een spaarhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, opgebouwd uit een rentedeel en uit een spaardeel. Gedurende de looptijd van de spaarhypotheek wordt dit kapitaal opgebouwd in een polis, waarmee aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek in één keer volledig wordt afgelost. Alleen voor het rentedeel geldt dat deze fiscaal aftrekbaar is. Stel je voor; je rente daalt van 6% naar 4%. Goed nieuws, toch?! Maar juich niet te vroeg.

Veel mensen vergeten namelijk dat de rentebetaling slechts de helft van het verhaal is. Zij kiezen dan ook voor een rentevaste periode van vijf of tien jaar. Hiermee heb je de zekerheid dat je lange tijd hetzelfde kwijt bent aan rente. Echter, betekent een lagere hypotheekrente dan weliswaar dat je minder rente betaalt, maar ook dat je spaarpot minder snel groeit. Om dan toch je hypotheek af te kunnen lossen, moet je meer spaargeld in de pot stoppen. Soms zelfs meer dan je bespaart op de rentebetalingen.

Banken blijken klanten niet, of niet volledig, te informeren over de mogelijke nadelige gevolgen van het vastzetten van een lagere hypotheekrente. Aan huiseigenaren wordt dan ook geadviseerd om bij een renteherziening altijd om een berekening van de totale netto maandlasten te vragen. Zo kun je voorkomen dat je voor vervelende verassingen komt te staan. Twijfel je of bovenstaande geldt voor jouw situatie? Neem contact op met Hypotheek4you. Wij voorzien je graag van advies op maat.