Leden Login

Uw hypotheekspecialist

 • Hypotheken
 • Verzekeringen
 • Overige financiële dienstverlening

Tarief hypotheekadvies voor starters

Vanaf €1495 euro

Tarief hypotheekadvies voor doorstromers

Vanaf €1995 euro

Hypotheekadvies voor starters

Nieuws 21 oktober 2015

Je eerste huis kopen; het is waarschijnlijk het spannendste en leukste wat je ooit hebt gedaan. Maar aan een huis kopen zitten ook nadelen verbonden. Het vervelende en vooral lastige regel- en papierwerk bijvoorbeeld. Een van de belangrijkste zaken waarover je na moet gaan denken is de hypotheek. Welke hypotheekvormen zijn er allemaal? En welke past het beste bij mij? Hieronder zetten wij alle ins en outs over startershypotheken op een rijtje!

Sinds 2013 zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek nog maar de enige hypotheekvormen waarop je nog een deel van je rente terugkrijgt, de zogenoemde hypotheekrente aftrek. Voor starters zijn deze hypotheken dan ook de meest gekozen vormen. Tussen deze twee vormen zijn echter veel verschillen te onderscheiden. Bij het maken van een keuze is het verstandig beide vormen in overweging te nemen, om zo voor de voordeligste vorm voor jou portemonnee te gaan.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk gedurende de gehele looptijd. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost. De samenstelling van het te betalen bedrag verandert per maand. Zo zul je in het begin een groot deel aan rente betalen en is het aflossingsaandeel nog maar klein. Een groot deel aan rente betekent natuurlijk ook dat je fiscale voordeel groot is; zo profiteer je optimaal van de renteaftrek. Naarmate de looptijd vordert, wordt je fiscale voordeel kleiner. Aan het einde van de looptijd is namelijk juist het renteaandeel klein en het aflossingsdeel groot. Kenmerken van een annuïteitenhypotheek:

 • Vaste einddatum van de hypotheek;
 • Je maandlasten blijven gelijk;
 • Met deze hypotheek weet je zeker dat je de hypotheek aflost;
 • Gedurende de looptijd daalt je fiscale voordeel.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je over de gehele looptijd van 30 jaar, maandelijks een zelfde bedrag aflost. De berekening voor je maandelijkse aflossingslasten is dan ook eenvoudig te maken. Deel het hypotheekbedrag door 360 maanden en je weet wat je maandelijks af moet lossen! Maar, een hypotheek bestaat niet alleen uit de aflossing, er zal maandelijks ook een bedrag aan rente moeten worden betaalt. Bij een lineaire hypotheek daalt je rente naarmate je meer aflost: hoe lager je hypotheek, hoe minder rente je betaalt. De lineaire hypotheek lijkt – met name in het begin – een duurdere vorm dan de annuïteitenhypotheek, maar over de volledige looptijd van 30 jaar is de lineaire vorm goedkoper. Een aantal kenmerken van deze hypotheekvorm op een rij:

   • Snel aflossen;
   • De maandlasten, zowel de aflossings- als de rentelasten, dalen iedere maand;
   • De hypotheek heeft een vaste einddatum;
   • Met deze hypotheek weet je zeker dat je de hypotheek aflost.

   Het is belangrijk om alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen en zo tot een bewuste keuze te komen voor de meest geschikte startershypotheek. Wil je meer weten of advies op maat? De specialisten van Hypotheek4you helpen je graag.