Leden Login

Uw hypotheekspecialist

  • Hypotheken
  • Verzekeringen
  • Overige financiële dienstverlening

Tarief hypotheekadvies voor starters

Vanaf €1495 euro

Tarief hypotheekadvies voor doorstromers

Vanaf €1995 euro

Historisch lage rente, voordeel of nadeel

Nieuws 24 februari 2016

Dankzij de lage rente is lenen erg goedkoop. Het afsluiten van een hypotheek was dan ook nog nooit zo aantrekkelijk! De term ‘gratis hypotheek’ is zelfs al in beeld. Ideaal dus wanneer je aan het lenen bent voor de aankoop van een woning of auto. Maar de lage rente kent ook een keerzijde. De uitzonderlijke lage rente is voor sparen en pensioenopbouw namelijk een ramp. De Autoriteit Financiële markt (AFM) maakt zich dan ook ernstige zorgen over de lange termijn gevolgen.

Zorgen bij de AFM

En die zorgen zijn niet geheel ongegrond. De lage rente maakt dat mensen meer kopen. Dat lijkt in eerste instantie alleen maar positief. Maar, het kan toch een groot risico worden wanneer de rente stijgt en jij je hypotheek nog niet hebt afbetaald. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een hypotheekrente die 10 jaar vast staat, dan betaal je op dit minder dan 2% rente. Over 10 jaar moet je jouw hypotheek echter wel verlengen, tegen de rente die dan geldt. Wanneer de rente dan een stuk hoger ligt, worden je maandlasten dan ook flink hoger.

Wat kun je zelf doen?

Hoe voorkom je nu zelf dat je in zo’n situatie terecht komt? Er zijn diverse opties. Zo kun je je een langere rentevasteperiode kiezen. Je profiteert dan niet wanneer de rente nog verder daalt, maar omdat de hypotheekrente op een historisch laag niveau ligt, is de kans op een stijging groter dan een daling. Je kunt er ook voor kiezen om met spaargeld je hypotheek alvast extra af te lossen. Zo breng je niet alleen je huidige lasten omlaag, maar verklein je ook de kans dat je later met hogere maandlasten te maken krijgt.

Hypotheek4you adviseert jou graag over dit soort lastige keuzes. Wij hebben de juiste kennis, ervaring en kunde in huis om jou van dienst te zijn. Neem gerust eens contact met ons op!