Leden Login

Uw hypotheekspecialist

  • Hypotheken
  • Verzekeringen
  • Overige financiële dienstverlening

Tarief hypotheekadvies voor starters

Vanaf €1495 euro

Tarief hypotheekadvies voor doorstromers

Vanaf €1995 euro

Bouwdepot; hoe werkt het?

Nieuws 27 januari 2016

Een huis kopen waaraan nog veel geklust moet worden is voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie. Het grote voordeel is dat je het huis volledig naar eigen wens kunt verbouwen. Het nadeel de tijd en vooral de kosten, die vaak duurder uitvallen dan verwacht. Als je veel aan je huis moet verbouwen is het mogelijk om een bouwdepot te nemen bij je hypotheek. Maar zo’n bouwdepot, hoe gaat dat in zijn werk? Hypotheek4you legt het je in deze blog uit.

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je de hypotheek aanvraag doet, bepaal je samen met een adviseur hoeveel geld benodigd is voor de verbouwing of renovatie. Dit geld wordt vervolgens op een aparte rekening gestort: het bouwdepot. Het bedrag komt bovenop de afgesloten hypotheek en wordt soms op de spaarrekening vastgezet. Hierover ontvang je rente.

Voorwaarden voor een bouwdepot

Je kunt niet zomaar een bouwdepot krijgen, hiervoor moet de verbouwing aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning na verbouwing verbeterd zijn en daardoor meer waard worden. Ook moet de verbetering vastzitten aan het huis, denk aan een nieuwe vloer of een uitbouw waardoor de keuken groter wordt. Tot slot moet je de verhoging van het hypotheekbedrag op inkomen kunnen dragen.

Verplichte bouwdepot

Koop je een nieuwbouwwoning? In dit geval komt de gehele hypotheek in de bouwdepot te staan. Ook wanneer je gaat verbouwen in een nieuwe woning en je dit niet betaalt uit eigen middelen, is een bouwdepot verplicht.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn bouwdepot?

Hoeveel geld je kan lenen voor je bouwdepot is afhankelijk van de taxateur. Deze maakt in een taxatierapport een schatting van de waarde voor en na de verbouwing. De bank bepaalt vervolgens hoeveel geld je kunt lenen voor de bouwdepot. Momenteel kun je maximaal 103% van de waarde na verbouwing als maximale hypotheek krijgen. Maar let op; in 2016 gaat de maximale hypotheek naar 102%.

Wil je meer informatie over de bouwdepot of ander hypotheekadvies op maat? Hypotheek4you staat voor je klaar. Neem gerust eens contact op!