Leden Login

Uw hypotheekspecialist

  • Hypotheken
  • Verzekeringen
  • Overige financiële dienstverlening

Tarief hypotheekadvies voor starters

Vanaf €1495 euro

Tarief hypotheekadvies voor doorstromers

Vanaf €1995 euro

Alles over kosten koper

Nieuws 23 november 2015

Kosten koper, een term waar je vast weleens van gehoord hebt. Maar wat houdt dit precies in? Hypotheek4you legt het uit!

Wat is kosten koper?

Bij een vraagprijs van een woning staat vaak de afkorting k.k. vermeldt. Dit betekent kosten koper en houdt in dat de kosten die komen kijken bij de transactie, voor rekening van de koper zijn. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen, het betreft namelijk zo’n 6% van de aankoopprijs. De kosten koper vallen uiteen in twee delen, de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte.

Kosten koper berekenen

Zelf je kosten koper berekenen is erg lastig, iedere situatie is namelijk anders. Om tot in detail de totale aankoopkosten van je huis te berekenen, heb je veel informatie nodig. Naast de kosten koper, zijn er bij de aankoop van een woning namelijk ook nog veel andere bijkomende kosten die je moet afdragen.

Alle bijkomende kosten bij de aankoop van je huis

In de volksmond worden niet alleen de overdrachtsbelasting en de notariskosten tot de kosten koper gerekend. De meeste mensen rekenen alle bijkomende kosten bij de aankoop van een huis onder de kosten koper. Dit betreft dan onder andere:

  • Makelaarskosten;
  • Advies- & bemiddelingskosten;
  • Bankgarantie;
  • Afsluitprovisie;
  • Taxatiekosten.

Vrij op naam

In hele zeldzame gevallen wordt een bestaande woning v.o.n. aangeboden. Deze afkorting staat voor vrij op naam. De verkoper neemt dan zelf de kosten voor zijn rekening. Nieuwbouwwoningen worden altijd v.o.n. aangeboden, omdat overdrachtsbelasting niet van toepassing is. Bij nieuwbouw moet je echter wel rekenen op btw-kosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

Meer weten over k.k. of v.o.n.? Neem gerust eens contact op met Hypotheek4you. Wij informeren je graag.